Home sniegusCzy olej gl-5 może być zamiast gl-4 czy test owulacyjny może w jakiś sposób okazać ze jest się w ciąży czy teściowa może mnie wymeldować z synem z domu czy niemowlę może mieć biegunkę jak wychodzą mu żeby czy Niemiec może sprzedać swoje auto w Polsce czemu skuter nie pali może przez impulsator czy na początku ciąży może być śluz jakby płodny
  • pelc jerzy
  • oferty pracy na budowe
  • www;onet;pl;rantki
  • olstyn;urzad;miasta
  • zwolnienie lekarskie przed
  •  

    sniegus

    Temat: wyniki - proszę o interpretację
    Witam,

    dzisiaj byłam dzisiaj na usg tarczycy i wynik jest następujący:
    "Płaty tarczycy niewielkie o gładkich zarysach, nie schodzą za mostek. Płat
    prawy o wym. 43x17x15mm i obj. 5,3ml
    Płat lewy o wym. 43x15x14mm i obj. 4,4ml
    cieśń o szerokości do 3mm
    Oba płaty o jednorodnej, normoechogennej echogeniczności, bez zmian ogniskowych.
    W dopplerze unaczynienie miąższu tarczycy skąpe.
    W obrębie szyi nie widać powiększonych i patologicznych węzłów chłonnych".

    Lekarz wykonujący usg stwierdził, że tarczyca jest mała, typowa dla
    niedoczynności tarczycy.

    Pozdrawiam



    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98266163,98266163,wyniki_prosze_o_interpretacje.html



    Temat: niedoczynność - historia mojej mamy
    niedoczynność - historia mojej mamy

    Witam serdecznie,
    w lutym znalazłam to forum i dzięki postom tu zamieszczonym zaczęłam przypuszczać, że mam niedoczynność tarczycy. Oczywiście wykonałam badania i potwierdziłam to u lekarza.
    W maju moja mama zaczęła puchnąć na twarzy i pod wpływem moich nacisków przyznała się do innych objawów (m.in. brak energii, senność w dzień, duże problemy z koncentracją i pamięcią, nasilone drżenie rąk, sucha skóra, drętwienie rąk i nóg, bóle i sztywność stawów, kiepski stan psychiczny). Oczywiście, część z nich już sama wcześniej zaobserwowałam, ale mama upierała się, że nic jej nie jest, że to depresyjne, że się starzeje (55 lat) i że wkrótce przejdzie. Z trudem namówiłam ją na badania. Potem zgodziła się na wizytę u lekarza i leczenie.

    Wyniki z 2 czerwca:

    TSH = 2,86 [N 0,4-4]
    fT3 = 1,5 [N 1,4-4,2] = 4%
    fT4 = 9,7 [N 8-20] = 14%



    Mama od 10 czerwca bierze euthyrox, na początku była na dawce 25 (tydzień), później 50, aż do teraz. Czuje się znacznie lepiej, część objawów ustąpiła lub zmniejszyła się. Od sierpnia ma znowu mało energii, jest często przygnębiona, ma bóle i sztywność stawów, nienajlepiej sypia, czasami budzi się ze spuchniętą twarzą, czuje ucisk w gardle. Nie chciała się przyznawać do tego wszystkiego i przez 2 miesiące nie mogłam mamy namówić na badania.

    Najnowsze wyniki z 28 września:

    fT3 = 1,8 [N 1,4-4,2] = 14%
    fT4 = 13,8 [N 8-20] = 48%
    antyTPO (16 września) = 35 [N <60]


    Po kilku miesiącach lekarka zleciła USG (robione 28.08.09, wyniki były dopiero teraz na wizycie u niej):
    "Tarczyca prawidłowo położona, mała, bez cech wola zamostkowego, bez uchwytnych zmian ogniskowych, o nieco obniżonej echogeniczności, skąpo unaczyniona - jak w niedoczynności. Wymiary: prawy płat 12x12x40, lewy płat 11x11x40. Powiększonych węzłów chłonnych szyi nie uwidoczniono."
    Policzyłam objętość: 5,3 cm3.

    I tu mam pierwsze pytanie: czytałam w kilku miejscach na forum, że za mała tarczyca występuje TYLKO w hashimoto oraz że w badaniach niekoniecznie muszą wyjść przeciwciała. Czy coś przeoczyłam, czy rzeczywiście tak jest i mama na pewno ma hashimoto i nie musi już robić innych przeciwciał?

    W tym tygodniu na wizycie lekarka stwierdziła, że mama powinna utrzymać dawkę euthyrox 50 i ani słowem nie wspomniała o hashimoto. I kazała przyjść za ROK z wynikiem TSH wyłącznie... Oczywiście, szukamy już innego lekarza (ja też do niej chodziłam). Ale dopóki nie znajdziemy, to czy dobrze myślę, że mama powinna:
    1) brać większą dawkę euthyroxu - np 75 i powtórzyć badania za 6 tygodni
    2) brać selen ze względu na złą przemianę fT4 w fT3 czy jeszcze się z tym wstrzymać?

    Przeczytałam dużo postów na tym forum i trochę na forum hashimoto, ale chciałabym się upewnić, żeby mamie nie zaszkodzić. Więc bardzo proszę o pomoc.

    Pozdrawiam serdecznie!

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,101096843,101096843,niedoczynnosc_historia_mojej_mamy.html